top of page

I am not a dictionary

But I love Translation

I Love Books

I love Words and World

Поиск
  • Translated from English by Lika Aleksidze

Γεωργιανή γλώσσα - μια γλωσσική πρόκληση


Γεωργιανή γλώσσα μαζί με την περσική, τουρκική και ισλανδική θεωρείται από τις τέσσερις πιο δύσκολες γλώσσες του κόσμου που μπορεί να μάθει κανείς.

Λόγω της φαινομενικά αγγλοσαξονικής ονομασίας («Georgian»), τα γεωργιανά ακούσματα μοιάζουν περισσότερο με την αμερικανική αγγλική διάλεκτο που μιλούν στην Ατλάντα πάρα την μυστικιστική αρχαία γλώσσα από τον Καύκασο. Αυτοί που επιθυμούν να μάθουν την γεωργιανή γλώσσα, θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν στις ασκήσεις αναπνοής με τους στεναγμούς ανακούφισης από τον πόνο σε ένα καταπληκτικό γλωσσικό ταξίδι που πρόκειται να ξεκινήσουν.

Γιατί είναι δύσκολο να μάθετε τα γεωργιανά;

Καταλαμβάνοντας μια ξεχωριστή γραφή των αναμφισβήτητα δροσερών ακουσμάτων της απρόσιτης γλωσσικής οικογένειας Kartvelian, η γεωργιανή γλώσσα δεν συνδέεται ούτε στο ελάχιστο με καμία άλλη ξένη γλώσσα, παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από χώρες που μιλιούνται οι Τούρκικες και οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες.

Κυριολεκτικά, σχεδόν η κάθε ουγγιά των ξένων λεξιλογίων που έχετε μάθει μέχρι τώρα, είναι άχρηστη στο να μελετήσετε την γεωργιανή. Κι αν το δύσκολο έργο της τελειοποίησης του άγνωστου ξένου λεξιλογίου δε θα σας είναι αρκετό, υπάρχει και το μοντέρνο γεωργιανό αλφάβητο, Mkhedruli, που επίσης είναι τελείως μοναδικό σε αυτή την κατηγορία.

Καταρχάς, η ανάγνωση της γεωργιανής γλώσσας είναι περίπου τόσο δύσκολη, όσο κι η αποκρυπτογράφηση των αρχαίων αιγυπτιακών ιερογλυφικών. Αλλά από τη στιγμή που θα απομνημονεύσετε τα γράμματα και τους συναφείς τους ήχους, η γεωργιανή γλώσσα θα λάμπει δίπλα στις σύγχρονες γλώσσες με εξαιρετική φωνητική γραφή.

Για όλους τους ιδιοφυούς της γραμματικής, η παροιμιώδης θηλιά της γεωργιανής γραμματικής είναι γεμάτη δυσκολίες τόσο, όσο δεν μπορεί ποτέ να συγκρατηθεί και να μείνει νηφάλια η Λίντσεϊ Λόχαν σε ένα πάρτι των Χριστουγέννων. Μαθαίνοντας τα γεωργιανά θα πρέπει να συμφιλιωθείτε με τις πιο περίπλοκες πολυσύλλαβες λέξεις.

Πώς να μάθετε τα γεωργιανά;
Ευτυχώς, δεν είναι όλα τόσο κατηφής για τους εκμάθοντες της γεωργιανής γλώσσας. Τα γεωργιανά θα σας προσφέρουν και μια γεύση διαλείμματος λόγω έλλειψης γραμματικού γένους, οριστικών και αόριστων άρθρων. Κι έτσι θα αποφύγετε τις πολυπλοκότητες που ακόμα και οι μαθητές των κοινών ξένων γλωσσών όπως είναι τα γερμανικά ή τα γαλλικά, δεν μπορούν να απολαύσουν.

Για να μάθετε τα γεωργιανά χωρίς ταλαιπωρία, αρχίστε την γλωσσική οικοδόμηση μέσω κατάκτησης γεωργιανού αλφαβήτου και άσκησης της γεωργιανής προφοράς σε ένα σωστό site για τους αρχάριους. Η εύρεση καλών πόρων μάθησης της Γεωργιανής γλώσσας μπορεί μερικές φορές να είναι μια πρόκληση, αλλά παρακάτω υπάρχουν κάποια βοηθήματα για να ξεκινήσετε:

  • Γεωργιανά για αρχάριους (Beginner’s Georgian): Για τους αγγλόφωνους δεν υπάρχει καλύτερη εισαγωγή στην γεωργιανή γλώσσα από αυτή του Hippocrene. Συσκευασία των δύο CD, «Beginner’s Georgian» είναι η καλύτερη στη διδασκαλία της σωστής γεωργιανής προφοράς και την εκμάθηση ομιλίας.

  • Γεωργιανό λεξικό και Βιβλίο φράσεων (Georgian Dictionary and Phrasebook): Είναι το μόνο γεωργιανό-αγγλικό δίγλωσσο λεξικό για αρχάριους που είναι διαθέσιμο σε μια λογική τιμή. Αυτή η ενημερωμένη έκδοση περιλαμβάνει και την γεωργιανή γραφή και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όσο για τους αρχάριους, τόσο και τους ταξιδιώτες.

  • Γεωργιανά: Ανάγνωση Γραμματικής (Georgian: A Reading Grammar): Εάν έχετε χάσει τον ύπνο σας λόγω της γεωργιανής γραμματικής, οι λεπτομερείς κι οι εξηγήσεις σε αυτό το ογκώδης βιβλίο θα μπορούσε να είναι ηρεμιστικό που χρειάζεστε για να μάθετε να διαβάζετε και να γράφετε γεωργιανά. Αν και λίγο βαρύ για τη γλωσσική ορολογία, δεν υπάρχει καλύτερος πόρος για την αποκωδικοποίηση της γεωργιανής γραμματικής.

Πηγή: link

13 268 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page